×

Προειδοποίηση

JFolder: :files: Η διαδρομή δεν καταλήγει σε φάκελο. Διαδρομή: [ROOT]/images/stories/galleries/2014/ekdromi2-11.5.14
×

Σημείωση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:

   Παρασκευή 2 Μαΐου και ξεκίνησε η καθιερωμένη εδώ και κάμποσα χρόνια εκδρομή του ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗ στο εξωτερικό. Φέτος κάναμε έναν γύρο στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας για να ανακαλύψουμε τον κρυμμένο παράδεισο της Βαλκανικής και των Δαλματικών ακτών. Τι να πρωτοθυμηθούμε:

Δυρράχειο (Αλβανία) Η αρχαία πόλη Επίδαμνος ιδρύθηκε το 627 π.χ. από αποικιστές της Κορίνθου και της Κέρκυρας. Υπό την ρωμαϊκή κυριαρχία γνώρισε μεγάλη ακμή και αποτέλεσε το δυτικό άκρο της Εγνατίας οδού. Βρίσκεται στην Αδριατική θάλασσα και είναι το μοναδικό λιμάνι της χώρας.

Τίρανα (Αλβανία) Μια πόλη χρωματικών αντιθέσεων. Η πλατεία Σκερτέμπεη, η Όπερα, το Πανεπιστήμιο, τα Κυβερνητικά κτίρια και τέλος ο εγκαταλειμμένος πια στη φθορά του χρόνου τάφος του Χότζα.

Κότορ (Μαυροβούνιο) Μια πολύ καλά διατηρημένη μεσαιωνική πόλη που κτίστηκε μεταξύ του 12ου και 14ου αιώνα. Περιβάλλεται από τείχος μήκους 4,5 χιλ. με πολλά αξιοθέατα, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Τρύφωνα, την ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Λουκά, το μουσείο Ναυτικής ιστορίας, το παλάτι του πρίγκιπα Πέτροβιτς που χρησιμοποιούσε και ο Ναπολέων Βοναπάρτης για θερινή κατοικία, τον Πύργο του ρολογιού κ.α.

Μπούτβα (Μαυροβούνιο) Χτισμένη σε ένα ακρωτήρι περιβάλλεται και αυτή από τείχη και στην πλατεία της θαυμάζουμε τον καθολικό ναό του Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή και τον ορθόδοξο της Παναγίας. Μοναδικό δε το νησάκι του Αγίου Στεφάνου που είδαμε από μακριά και το οποίο στη δεκαετία του 1950 εκκενώθηκε από τους κατοίκους του και μετατράπηκε σε «χωρίο – ξενοδοχείο» για τους πλούσιους του κόσμου.Ντουμπρόβνικ (Κροατία) Στέκεται στο άκρο της Δαλματικής ακτής με το ιστορικό του τμήμα προστατευμένο από την UNESCO και περιτριγυρισμένο από τείχη μήκους 2000 μέτρων. Ψηλά πέτρινα κτίρια, μικρές κρεμαστές αυλές, εκκλησίες, παλάτια, κρήνες και ο κεντρικός πεζόδρομος Πλάτσα 300 μέτρων. Ξεχωριστά μνημεία το Φραγκισκανό μοναστήρι, ο Πύργος του ρολογιού, το παλάτι του κυβερνήτη, η εκκλησία του προστάτη της πόλης Αγίου Βλασίου σε στυλ μπαρόκ και το φαρμακείο που λειτουργεί συνεχώς από το 1391. Τέλος ένας μικρός γύρος με καραβάκι στο νησί Λόκρουμ όπου κατά την παράδοση ναυάγησε ο βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδος Α΄ ο Λεοντόκαρδος και σώθηκε ως εκ θαύματος.

Σπλίτ (Κροατία) Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και το δεύτερο λιμάνι της χώρας. Εδώ το παλάτι σε σχήμα ρωμαϊκού κάστρου που έχτισε ο Διοκλητιανός και πολλά κτίρια σε στυλ μπαρόκ του 17ου αιώνα.

Τρογκίρ (Κροατία) Την αποκαλούν «μινιατούρα της Βενετίας». Την ίδρυσαν Έλληνες τον 3ο αιώνα π.χ. και την ονόμασαν «Τραγκούριον» νησί της κατσίκας και αποτελεί μοναδικό συνδυασμό δαλματικής αρχιτεκτονικής και γλυπτικής της αναγέννησης.

Ζαντάρ (Κροατία) Η πόλη κατοικείται από τον 7ο αιώνα π.χ. Σήμερα όμως είναι ανεκμετάλλευτη.

Λίμνες Πλίβιτσε (Κροατία) Ένα θαύμα της φύσης, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Οι 16 λίμνες βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα και επικοινωνούν με καταρράκτες και μικρά ποτάμια, ενώ τις περιβάλλει ένας απερίγραπτης ομορφιάς δρυμός. Στις λίμνες εκτός από ψάρια που κολυμπούν, φυτρώνουν νούφαρα και 55 διαφορετικά είδη ορχιδέας. Ριέκα (Κροατία) Η Τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και σ’ αυτήν βρίσκεται το Εθνικό θέατρο της Κροατίας.

Οπάτια (Κροατία) Την ονομάζουν και Νίκαια της Αδριατικής, μια κοσμοπολίτισσα με εξαιρετικά κτίρια και εξωτικούς κήπους.

Κόπερ (Σλοβενία) Μια μεσαιωνική εικόνα στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου της Ίστρια και το μοναδικό λιμάνι της Σλοβενίας στην Αδριατική. Είναι η πόλη που καταγόταν ο δικός μας Ιωάννης Καποδίστριας.

Πιράν (Σλοβενία) Ολόκληρη η πόλη ένα πολιτιστικό και ιστορικό μνημείο έχει διατηρήσει τη μεσαιωνική διάταξη με στενά δρομάκια και συμπαγή σπίτια που ανεβαίνουν κλιμακωτά από την παράκτια περιοχή στους γύρω λόφους.

Πόρτο Ροζ (Σλοβενία) Το λιμάνι των ρόδων με παράδοση στον τουρισμό, ένα διεθνώς γνωστό θέρετρο υγείας για το πολύ καλό κλίμα του.

Σπήλαιο Ποστόϊνα (Σλοβενία) Δεύτερο σε μέγεθος σπήλαιο της Ευρώπης με σχεδόν 20 χιλ. δίκτυο. Είναι γεμάτο σταλακτίτες και σταλαγμίτες που σχηματίζονται από την εισροή νερού που περιέχει ανθρακικό ασβέστιο. Τα ζωντανά χρώματα και τα παράξενα σχήματα μέσα στο σπήλαιο μας αφήνουν άφωνους. Μια μεγάλη διαδρομή κάνουμε με ειδικό τρενάκι και στη συνέχεια περπατάμε περίπου 1,5 χιλ. σε ένα πραγματικό θαύμα για να καταλήξουμε στην μεγαλειώδη αίθουσα των συναυλιών που χωράει σχεδόν 10.000 ανθρώπους και έχει φοβερή ακουστική.

Λιουμπλιάνα (Σλοβενία) Η πρωτεύουσα της Σλοβενίας πήρε το όνομά της από τον ποταμό Λιουμπλιάνιτσα που την διασχίζει. Τι να πρωτοθαυμάσεις, το κάστρο με την πανοραμική θέα των Άλπεων και  της πόλης, τις τρεις γέφυρες, τα αξιόλογα μνημεία μπαρόκ όπως το Εθνικό Θέατρο, τη Φιλαρμονική, το Εθνικό Μουσείο, την Όπερα κ.α.

Ζάγκρεπ (Κροατία) Η πρωτεύουσα της Κροατίας διασχίζεται από τον ποταμό Σάβα που προσθέτει γοητεία στην παλιά πόλη, με την πλατεία του Αγίου Μάρκου, το Δημαρχείο με την πέτρινη αψίδα, τον επιβλητικό καθεδρικό ναό, το Προεδρικό μέγαρο, την Βουλή κ.α.

Βελιγράδι (Σερβία) Η πόλη με μακρά ιστορία βρίσκεται στο σημείο που συμβάλουν οι ποταμοί Σάβας και Δούναβης. Από το πάρκο Kalemegdan με το κάστρο του θα θαυμάσουμε πανοραμικά την πόλη και την συνάντηση των δύο ποταμών. Λίγο πιο πέρα ο πύργος που εκτελέστηκε ο Ρήγας Φεραίος. Είδαμε τέλος την μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου τον Άγιο Σάββα που υπολογίζεται να τελειώσει σε περίπου 100 χρόνια και θα είναι εσωτερικά ολόκληρη διακοσμημένη με ψηφιδωτά.

Σκόπια (Π.Γ.Δ.Μ.) Μία στάση στην πλατεία με τα πολυάριθμα υπερμεγέθη αγάλματα ξένων πολιτισμών και λαών (αφού δεν έχουν δικά τους).

Τέλος Θεσσαλονίκη (Ελλάδα) Καφεδάκι και μπουγάτσα στην πλατεία Αριστοτέλους, μικρή ξενάγηση από το πούλμαν στην πόλη και επιστροφή.

Πέρασαν δέκα αξέχαστες μέρες με την ψυχή μας χορτασμένη για περίπου ένα χρόνο, ώσπου να ξαναταξιδέψουμε για κάπου αλλού.

Ευχαριστούμε όλους όσους δούλεψαν γι αυτό το ταξίδι.

         Μπράβο ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗ                                                                Λίτσα Καρδαρά

{gallery}2014/ekdromi2-11.5.14{/gallery}