Συγκεντρωθήκαμε, 22 φίλοι του Φυσιολάτρη, στη βόρεια είσοδο της Αρχαίας Αγοράς στην οδό Αδριανού, στη μία το μεσημέρι, την Παρασκευή, 18 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και ημέρα δωρεάν εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, για να ξεναγηθούμε πρώτα στον υπαίθριο χώρο και έπειτα στο Μουσείο της Στοάς του Αττάλου.Η ξεναγός μας έκανε μια σύντομη εισαγωγή σχετική με την ιστορία του χώρου και των ανασκαφών, οι οποίες ξεκίνησαν το 1931 από την Αμερικανική Σχολή, εξαιτίας των οποίων κατεδαφίστηκαν πάρα πολλά σπίτια, χτισμένα πάνω στην Αρχαία Αγορά. Ουσιαστικά το μόνο που διακρινόταν ήταν τα αγάλματα των Τριτώνων και Γιγάντων του Ωδείου του Αγρίππα, μεταγενέστερου οικοδομήματος στην κεντρική περιοχή της Αγοράς.

Κατηφορίσαμε έπειτα, ακολουθώντας την αρχαία οδό των Παναθηναίων, και ξεκινήσαμε την περιήγησή μας από τον ναό του Ηφαίστου ή Θησείο, στον λόφο του Αγοραίου Κολωνού. Λεγόταν έτσι ο λόφος, γιατί εδώ υπήρχαν πολλά εργαστήρια μεταλλουργών και κεραμέων.Ο δωρικού ρυθμού ναός του Ηφαίστου είναι ο καλύτερα διατηρημένος ναός της αρχαιότητας, λόγω του ότι στέγασε και χριστιανικό ναό, από τον 5ο αι. μ.Χ. ως το 1835, όταν έγινε εκεί η υποδοχή του Όθωνα. Κατασκευάστηκε στα 449-44 π.Χ. από μάρμαρο, και είχε ξύλινη στέγη και πήλινη κεράμωση. Ήταν πλούσια διακοσμημένος με γλυπτά και ανάγλυφα.Συνεχίσαμε με τα διάφορα διοικητικά και θρησκευτικά κτήρια. Έτσι, είδαμε τη Βασίλειο στοά και εκείνη του Ελευθερίου Διός, χώρους κοινωνικής συναναστροφής και συγκέντρωσης φιλοσόφων, τα θεμέλια δύο μικρών ναών, του Απόλλωνος Πατρώου και του Διός και Αθηνάς Φρατρίας, καθώς και τα ερείπια του Μητρώου, ιερού της μητέρας των θεών Ρέας. Εκεί φυλάσσονταν τα πρωτότυπα κρατικών εγγράφων και εκεί ήταν και το ληξιαρχείο της πόλης.  Η ονομασία παρέμεινε ως τις μέρες μας να δηλώνει το ίδιο πράγμα...Κάτω από το νότιο τμήμα του Μητρώου διακρίναμε τα θεμέλια τόσο του παλιού όσο και του νέου Βουλευτηρίου, του χώρου δηλαδή, όπου συνεδρίαζε η Βουλή των 500. Νοτιότερα σώζονται τα θεμέλια της Θόλου, κυκλικού κτίσματος, το οποίο χρησίμευε ως χώρος εστίασης των 50 πρυτάνεων, των εκάστοτε, για 36 ημέρες, βουλευτών  που εκτελούσαν την εκτελεστική εξουσία.Σταματήσαμε στον βωμό των 12 θεών, τον ναό και τον βωμό του Άρεως, στο βάθρο του ανδριάντα του αυτοκράτορα Αδριανού, με τη χαρακτηριστική παράσταση στον θώρακα, στο ενεπίγραφο βάθρο του συντάγματος των τυραννοκτόνων Αρμόδιου και Αριστογείτονα, καθώς και στο μακρόστενο βάθρο, πάνω στο οποίο ήταν στημένα τα αγάλματα των επωνύμων ηρώων της πόλης. Εδώ αναρτώνταν ξύλινες πινακίδες με τα νομοσχέδια για την ενημέρωση των πολιτών. Ήταν δηλαδή σαν “εφημερίδες τοίχου” για την εποχή εκείνη.Ο όμορφος βυζαντινός ναός των Αγίων Αποστόλων δεν θα μπορούσε φυσικά να μη συμπεριληφθεί στην επίσκεψή μας, κι έτσι, αφού δροσιστήκαμε λίγο στη σκιά κάποιου φιλόξενου δέντρου της Αγοράς, όπου ακούσαμε και γι΄αυτόν κάποια πράγματα από την ξεναγό μας, μπήκαμε μέσα να τον θαυμάσουμε. Αποτελεί πραγματικό κόσμημα για τη νότια πλευρά του χώρου ο ναός αυτός του 11ου αι. μ.Χ., ο διακοσμημένος με εξαιρετικά κεραμοπλαστικά κοσμήματα, με τον πανέμορφο ραδινό τρούλο και το μαρμάρινο δάπεδο και τις τοιχογραφίες στο εσωτερικό του.

Αφού ολοκληρώσαμε την ξενάγησή μας στα κυριότερα κτίσματα της Αγοράς, επισκφεθήκαμε και το Μουσείο της Στοάς του Αττάλου, στην ανατολική πλευρά. Θαυμάσαμε τα σημαντικότερα εκθέματα, τα οποία  φανερώνουν την ιστορία του χώρου και τη λειτουργία των οικοδομημάτων μέσα σε αυτόν και κατ΄επέκταση τους δημοκρατικούς θεσμούς. Τα κεραμικά ευρήματα που εκτίθενται εδώ δίνουν μια πολύ καλή εικόνα της ελληνικής αγγειοπλαστικής από τα μυκηναϊκά χρόνια ως τον 10ο αι. μ.Χ. Βρέθηκαν στα πηγάδια και σε τάφους της Αγοράς, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή.Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται όστρακα με τα ονόματα εξοστρακισθέντων σημαντικών πολιτικών προσώπων, τα πρότυπα μέτρων και σταθμών, βάθρα αγαλμάτων, στήλες ενεπίγραφες κ.ά.Στον 2ο όροφο είχαμε την ευκαιρία να δούμε ενδιαφέρουσες μακέτες όχι μόνο του χώρου της Αγοράς αλλά και του Ιερού Βράχου, της Ρωμαϊκής επίσης Αγοράς, συμπληρώνοντας έτσι με τα σχόλια της ξεναγού την περιήγηση στην καρδιά της αρχαίας πόλης-κράτους των Αθηνών. Κάναμε επίσης ένα γρήγορο πέρασμα από τις ωραίες κεφαλές αγαλμάτων, που καμαρώνουν στημένες στα ψηλά βάθρα τους. Δεν πρέπει βέβαια να παραλείψουμε και την πανέμορφη θέα που προσφερόταν από εκεί ψηλά προς τους λόφους του Αρείου Πάγου αλλά και του Αστεροσκοπείου, των Νυμφών και των Μουσών-Φιλοπάππου.Στο ισόγειο και στο περιστύλιο του οικοδομήματος σταθήκαμε για λίγο στα αγάλματα, ρωμαϊκής κυρίως εποχής, τα οποία διακοσμούν τον χώρο.Η ώρα είχε πάει τρεις σχεδόν, όταν αποχαιρετίσαμε την ξεναγό μας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες μας για την εμπεριστατωμένη ξενάγηση, ώρα για να τσιμπήσουμε κάτι... Έτσι, βρεθήκαμε κατά ομάδες, σε κάποια από τα όμορφα ταβερνάκια της περοχής, για να συζητήσουμε κιόλας τα όσα είδαμε στο 2ωρο που περάσαμε μέσα στην καρδιά της αρχαίας Αθήνας...