- Λεπτομέρειες
- Τελευταία ενημέρωση : 19 Αυγούστου 2018 19 Αυγούστου 2018
Την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 ο Φυσιολάτρης Νίκαιας διοργάνωσε μια πεζοπορική διαδρομή που ξεκίνησε από την Περαχώρα (πλατεία Ταξιαρχών) και κατέληξε στο Ηραίον και στη λίμνη Βουλιαγμένης. Το Ηραίο ένα από τα πιο σημαντικά ιερά της αρχαϊκής εποχής στον Ελλαδικό χώρο και η Λίμνη Βουλιαγμένης, μία γαλάζια λίμνη αληθινός παράδεισος, πάρα πολύ κοντά στο Λουτράκι αλλά και στην Αθήνα.
Ξεκινήσαμε από Νίκαια το πρωί της Κυριακής, πήραμε και κάποιους φίλους από το μετρό Αιγάλεω και κατευθυνθήκαμε προς το Λουτράκι και την Περαχώρα Κορινθίας.Φτάνοντας στην Περαχώρα η πρώτη ομάδα ξεκίνησε για μια 5ωρη διαδρομή προς Ηραίον και λίμνη Βουλιαγμένης. Η καινούργια διαδρομή που ανοίχτηκε πρόσφατα από τον τοπικό ορειβατικό όμιλο, ανεβαίνει ακολουθώντας παλιό όμορφο μονοπάτι στη Φλιτζάνα πάνω από την Περαχώρα και κατεβαίνοντας συναντάει κάθετα το δρόμο Αλκυόνας Σχίνου και συνεχίζει προς Στέρνα. Όλη η πορεία είναι ευχάριστη χωρίς δυσκολίες και με πολύ ωραία θέα στον Κορινθιακό κόλπο και στον Ισθμό με έντονες τις μυρουδιές από θυμάρι και μέντα. Μετά από 2 ώρες πορείας περίπου σε ένα πετρώδες μονοπάτι μέσα στα πεύκα, το μονοπάτι διασταυρώνεται με το δρόμο της Στέρνας όπου τον περνάμε κάθετα και κατευθυνόμαστε προς την παραλία.Τη διαδρομή αυτή από τη Στέρνα στο Ηραίον ακολούθησε και η δεύτερη ομάδα που προπορεύτηκε από εμάς. Οι δυο πεζοπορικές ομάδες κατευθύνθηκαν προς την παραλία της Στέρνας και στη συνέχεια πήραν το παράκτιο μονοπάτι που οδηγεί στο Ηραίον.Οι λιγοστοί τουρίστες μας επισκέφτηκαν τον Όσιο Πατάπιο και στη συνέχεια επέστρεψαν στο Ηραίο και στη λίμνη Βουλιαγμένης για μπάνιο.
Η διαδρομή ακολουθεί την βραχώδη ακτή του Κορινθιακού, προσφέροντας ένα καταπληκτικό θέαμα στον πεζοπόρο.
Εντυπωσιακοί βράχοι και σχηματισμοί λαξευμένοι από τα κύματα ανά τους αιώνες που σε αφήνουν άναυδο. Η διαδρομή κινείται άλλοτε ακριβώς πάνω στα βράχια της ακτής και άλλοτε λίγο εσωτερικά, σε πυκνό, αλλά χαμηλό πευκόδασος, που δεν εμποδίζει τη θέα. Η τρίτη ομάδα μας συνέχισε από την Στέρνα στο χωματόδρομο προς το δασικό παρατηρητήριο και τη λίμνη Βουλιαγμένης μια μικρή διαδρομή 2 ωρών μέχρι τη λίμνη.Η θάλασσα που συνήθως είναι φουρτουνιασμένη , αυτή τη φορά χωρίς καθόλου κύμα με ένα τουρκουάζ χρώμα που σε καλούσε να βουτήξεις και να την απολαύσεις. Κάποιοι δεν άντεξαν τον πειρασμό και έκανα τις βουτιές τους από τα βραχάκια στα πεντακάθαρα νερά της.
Η διαδρομή είχε συνολικά δυο τρία δύσκολα ανεβάσματα στα βράχια και οι δυο ομάδες έφτασαν σχεδόν μαζί στο φάρο, στο Ακρωτήριο Μελαγκάβι, και κάθισαν στο κιόσκι πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου για να ξεκουραστούν.
Σκαρφαλωμένος στα βράχια από το 1897 οδηγεί τα καράβια στον Κορινθιακό. Παλιά λειτουργούσε με πετρέλαιο αλλά το 1982 ηλεκτροδοτήθηκε. Ένας από τους μεγαλύτερους φάρους του Κορινθιακού με το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα στην περιοχή που αξίζει κάποιος να τον επισκεφτεί. Μια γρήγορη επίσκεψη λοιπόν στο φάρο για φωτογραφίες και επιστροφή στον Αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου.. Από ψηλά φαίνονται τα θεμέλια του ιερού της Ήρας Ακραίας ή Ήρας Λημενίας που ήρθαν στο φως ύστερα από τις Ανασκαφές της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής τη δεκαετία του ΄30. Οχυρωματικά έργα, μεγάλες δεξαμενές που υδροδοτούσαν το ιερό, κρήνες και τμήματα αρχαίων δρόμων που ανήκαν στη σημαντική πόλη του ιερού της Ήρας, η οποία στην αρχαιότητα έφτανε ως τη λίμνη της Βουλιαγμένης. Στο βυθό της θάλασσας διακρίνονται ερείπια του αρχαίου λιμανιού.Ο ναός της Ήρας Ακραίας, δωρικού ρυθμού με επιμήκη σηκό, χρονολογείται στον ύστερο 6ο αι. π.Χ. και για την κατασκευή του λαξεύτηκε τμήμα της πλαγιάς του λόφου. Ο χαρακτηρισμός «Ακραία» προσήλθε από επιγραφές που βρέθηκαν στη δυτική Πύλη και σε αγγεία στα οποία αναγραφόταν αυτό το επίθετο της θεάς Ήρας. Ο ναός παρέμεινε ανέπαφος μέχρι τον 2ο αι. π.Χ. όταν το Ηραίο καταστράφηκε από τους Ρωμαίους.Με το πούλμαν για 3χλμ ακόμη οδηγηθήκαμε στη Λίμνη για προαιρετικό φαγητό στις λιγοστές αυτό τον καιρό ταβέρνες και κολύμπι ή περίπατο στην περιοχή γύρω από τη Λίμνη. Η λίμνη Βουλιαγμένης, με μήκος δύο χιλιόμετρα και πλάτος ένα χιλιόμετρο, έχει όμορφα σημεία για κολύμπι. Τα νερά είναι ρηχά και βαθαίνουν ομαλά, ενώ στις όχθες της υπάρχουν σκόρπιες ψαροταβέρνες. Αμμουδερή πλαζ με φυσικές σκιές δίπλα σε ταβερνάκια βρίσκεται στα δεξιά της λίμνης. Από εδώ ο δρόμος συνεχίζει μέχρι το Ηραίο και τελειώνει ή καταλήγει στο άνοιγμα της λίμνης προς τον Κορινθιακό, ένα κανάλι πλάτους μόλις 6 μέτρων...Αφού απολαύσαμε τους ψαρομεζέδες στις τοπικές ταβέρνες στις 18.00 περίπου ξεκινήσαμε για την επιστροφή μας στην Αθήνα, μένοντας ευχαριστημένοι από την όμορφη διαδρομή αλλά και από την επίσκεψη στο Ηραίο και τη Λίμνη Βουλιαγμένης, που βρίσκονται πάρα πολύ κοντά στην Αθήνα.