Εκδήλωση για την παρουσίαση της ποιητικής Συλλογής

« Εν αμύνη» του Στέλιου Παπαδόπουλου,

Γενικού Γραμματέα του Δ. Σ. του Ομίλου « Ο Φυσιολάτρης »,

Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2023

 

Συνεχίζοντας το τιμητικό αφιέρωμα σε « ξεχωριστά » μέλη του Ομίλου μας, την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, παρουσιάσαμε την πρώτη ποιητική συλλογή του Στέλιου Παπαδόπουλου και θα μπορούσαμε να πούμε ότι κι αυτή ( η 4η κατά σειράν σχετική εκδήλωση ) στέφθηκε με επιτυχία  , αφού η αίθουσα του Εντευκτηρίου μας ήταν σχεδόν γεμάτη … Στην υποδοχή μουσική επιλεγμένη από τον ποιητή μας…

Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι από τις εκδόσεις « Συρτάρι », ο Πάνος Αντωνόπουλος με την Κατερίνα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση ενός σύντομου βιογραφικού του Στέλιου από τη Μαίρη Μαρούλη, φιλόλογο και συντονίστρια της εκδήλωσης, καθώς κι ενός ζωγραφικού έργου που χάρισε στον Φυσιολάτρη. Στη συνέχεια μίλησαν γι΄αυτόν οι ποιητές Γιάννης Ευθυμιάδης και Παναγιώτης Ορνιθόπουλος.

Ο φίλος του Στέλιου Γιάννης Ευθυμιάδης, ποιητής, εικαστικός, δάσκαλος σε εργαστήρια δημιουργικής γραφής, ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει και το εξώφυλλο του βιβλίου, αναφέρθηκε με αισθαντικό τρόπο στους λόγους για τους οποίους κυρίως εξωτερικεύει ένας ποιητής σκέψεις εσώτερες, βιώματα προσωπικά και τα μετουσιώνει σε ποιήματα. Διάβασε επίσης επιλεγμένα αποσπάσματα από τη συλλογή.

Ο Παναγιώτης Ορνιθόπουλος, έδωσε, με το γνωστό ποιητικό του ύφος και παραβάλλοντας με  στίχους από την ποίηση του Σεφέρη, τη δική του ερμηνεία για το έργο του Στέλιου, το « μοίρασμα » με τον κάθε αναγνώστη και διάβασε κάποιους στίχους από τα ποιήματα του τιμώμενου.

Στο τέλος έλαβε τον λόγο ο ίδιος ο Στέλιος και μίλησε για το πόνημά του, αναφέρθηκε στο πώς οδηγήθηκε στη σύνθεση αυτών των ποιημάτων έπειτα από μόχθο 9 ετών, από παρακολούθηση σεμιναρίων , λογοτεχνικών εργαστηρίων και εσωτερικής αναζήτησης! Και ο ίδιος μας διάβασε μερικά σύντομα ποιήματά του.

Στη συζήτηση που ακολούθησε έγιναν κάποιες ερωτήσεις στον Στέλιο, από τον Πρόεδρο του Φυσιολάτρη και μέλη του Ομίλου μας, και υπήρξε ένας γόνιμος πράγματι διάλογος, λίγο πριν οδηγηθούμε στη διπλανή αίθουσα..

Έπρεπε να …θρέψουμε και το σώμα μας, αφού πιο πριν, με τα λόγια 3 ποιητών, είχαμε γνωρίσει μια «ανάταση». Έτσι, «προσγειωθήκαμε», αφού πιο πριν πετάξαμε με τα φτερά της ποίησης, και δοκιμάσαμε όλα τα καλούδια που μας περίμεναν, τα πολλά και ποικίλα κεράσματα που μας ανέμεναν. Κάποια από αυτά ήταν αποτελέσματα της δεξιοτεχνίας του τιμώμενου προσώπου της βραδιάς και στη μαγειρική τέχνη! Με λίγο κρασάκι, τσιπουράκι και κουβεντούλα πέρασε η ώρα και αρχίσαμε να φεύγουμε ικανοποιημένοι, έχοντας αγοράσει και το βιβλίο του Στέλιου.

Ευχαριστούμε τον  φίλο μας Κυριάκο για τις φωτογραφίες και τη βιντεοσκόπηση του αφιερώματος και τον Στέλιο, τον εκδότη και τους φίλους του για τα πλούσια κεράσματα της δεξίωσης.

Ο Όμιλός μας, επίσης, ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Κι έτσι για 4η φορά εφαρμόσαμε τη λαμπρή ιδέα που είχε ο Αντιπρόεδρός μας, κ. Ορνιθόπουλος, ώστε να τιμηθούν τα μέλη μας που διαγράφουν πορεία – και με επιτυχία κάποια από αυτά – στον χώρο της συγγραφής και όχι μόνο...