Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, με μεγάλη συμμετοχή, πάνω από 80 ατόμων, η ομιλία της κ. Μαρίας Πούλου, Ιστορικού Τέχνης, με θέμα το Μνημείο Πεσόντων Κοκκινιάς, του Γ. Ζογγόπουλου.

Είναι το μόνο δημόσιο γλυπτό που ανεγέρθηκε στον αστικό χώρο κατά τη μετεμφύλια  περίοδο ( 1956 ) και το μοναδικό μνημείο που ιδρύθηκε στον τόπο όπου έλαβε χώρο το συμβάν του Μπλόκου Κοκκινιάς, δίπλα στη Μάνδρα, στην πλατεία της Οσίας Ξένης.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου μας, κ. Αγγελάκης Λιβέριος, προλόγισε με συντομία την εκδήλωση και απηύθυνε χαιρετισμό στους παρόντες.

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο η κ. Μαρία Πούλου, Ιστορικός Τέχνης και  “η ψυχή” της Πινακοθήκης.

Η ευγλωττία της ομιλήτριας, η λεπτομερέστατη παρουσίαση της ιστορίας του μνημείου αλλά και του ίδιου του έργου, ενταγμένου στο ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο της περιόδου, σε συνδυασμό με το πλήθος και την ποικιλία των προβαλλόμενων εικόνων, μάγεψαν και ενθουσίασαν τους ακροατές.

Ακολούθησε σύντομος διάλογος, στον οποίο έλαβε τον λόγο και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Γ. Ζογγολόπουλου, κ. Κώστας Μωρέτης, και όλοι αποχώρησαν από την αίθουσα πλήρως ικανοποιημένοι, αφού οι περισσότεροι για πρώτη φορά ενημερώνονταν σχετικά με το μνημείο.

Ευχόμαστε να έχουμε την ίδια επιτυχία και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις μας και να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη.